هر آنچه باید درباره ورزش کارتینگ بدانیم

 هیجان و ترشح آدرنالین را می‌توان در ورزش‌های زیادی تجربه کرد که کارتینگ یکی از آن‌ها است. این رشته مهیج ورزشی یکی از پرطرفدارترین ورزش‌ها در میان تمام گروه‌های سنی و در تمام دنیا است. اگر به رانندگی علاقه دارید، از سرعت نمی‌ترسید و با هیجان میانه خوبی دارید، کارتینگ انتخاب مناسبی برای شما است.
برای شروع این رشته ورزشی اما مانند تمام ورزش‌ها ابتدا باید با چگونگی انجام این ورزش و نکات مهمی که به رانندگی با خودروهای کارتینگ کمک می‌کنند، آشنایی داشته باشید. به همین دلیل این مطلب را به پاسخ این سوال که کارتینگ چیست و بررسی همه نکات در مورد این ورزش اختصاص داده‌ایم. برای آشنایی با این رشته ورزشی با  اسکیپ مگ همراه باشید.

کارتینگ

 

کارتینگ چیست؟

اتو کارتینگ یا مسابقه کارتینگ نوعی ورزش موتوری در دسته اتومبیلرانی است که در آن از خودروهایی مخصوص به نام چرخ‌باز یا کارت استفاده می‌شود. این خودروها اندازه‌ای فوق‌العاده کوچک دارند و دارای ۴ چرخ در اطراف هستند که بیرون از بدنه خودرو و خارج از گلگیرها قرار داشته و به همین دلیل چرخ‌باز نامیده می‌شوند. خودروهای کارتینگ تنها در مسیر مسابقه مخصوص همین خودروها قابل استفاده هستند و جنبه تفریحی دارند و استفاده از آن‌ها برای رانندگی در سطح شهر امکان‌پذیر نیست.

این رشته ورزشی یکی از پرطرفدارترین‌ها در دنیا است که به دو صورت فضای باز و فضای بسته برگزار می‌شود. پیست‌های کارتینگ دارای دو سطح حرفه‌ای و تفریحی یا تجاری هستند. کارتینگ امروزه تنها یک رشته تفریحی نیست و مسابقات آن هم با نظارت و قوانین سخت‌گیرانه در سراسر جهان برگزار می‌شوند.

 


 

اگر به دنبال یک تفریح هیجانی هستید، اتاق فرار هیجانی را از دست ندهید!

 


 

تاریخچه کارتینگ

کارتینگ که به عنوان رشته مادر مسابقات اتومبیلرانی نیز شناخته می‌شود و نقش زیادی در آمادگی رانندگان برای دیگر سطح‌های این مسابقات دارد، قدمتی کمتر از ۱۰۰ سال دارد. این رشته ورزشی حاصل زحمات یک ورزشکار آمریکایی به نام آرت اینگلز است که به عنوان پدر کارتینگ جهان هم شناخته می‌شود. آرت اینگلز راننده‌ای کهنه‌کار بود که بعد از بازنشستگی در رانندگی، به فعالیت در شرکت کورتیس کرفت یکی از شرکت‌های سازنده ماشین‌های مسابقه مشغول شد. اینگلز با تجربه‌ای که از کار در این شرکت به دست آورده بود، در سال ۱۹۵۶ اولین کارت یا ماشین کارتینگ را در کالیفرنیا ساخت. تا آن زمان کسی نمی‌دانست کارتینگ چیست و رانندگی با ماشین‌های کوچک چه تفاوتی با دیگر ماشین‌ها دارد.

صحنه ای از ورزش کارتینگ

 

یک سال بعد اما ماشین‌های کوچک کارت که شبیه به ماشین چمن‌زنی بودند به صورت انبوه‌تری تولید شدند و حدود ۵۰۰ عدد از آن‌ها در یک ماه روانه بازار شدند که این موضوع جرقه اولین مسابقه کارتینگ در آمریکا بود. اولین مسابقه رسمی با کارت‌های اولیه در سال ۱۹۵۹ در ناسائو برگزار شد، مسابقه‌ای که جیک یامان در آن قهرمان شد. استقبال از این مسابقه باعث شد که یک شرکت آمریکایی به نام Go Kart Manufacturing در همان سال تولید رسمی این اتومبیل‌ها را آغاز کند. چرخ‌بازها در سال ۱۹۶۰ به شکل و شمایل امروزی در آمدند و روز به روز حرفه‌ای‌تر از گذشته شدند.

 


 

مقاله پیشنهادی برای مطالعه:

پاراگلایدر چیست؟ معرفی و قوانین ورزش پاراگلایدر

 


 

وسایل مورد نیاز برای انجام کارتینگ

این ورزش هم هم مانند دیگر رشته‌های ورزشی نیاز به آمادگی اولیه دارد و اولین قدم جهت آمادگی برای انجام این ورزش، تهیه وسایل و تجهیزات مورد نیاز آن است. وسایل و تجهیزات مورد نیاز کارتینگ بسته به اینکه قصد چه سطح رانندگی داشته باشید، متفاوت است.
اگر برای رانندگی تفریحی به یکی از پیست‌های مسابقه این ورزش مراجعه کرده‌اید تنها به کارت رنتال و کلاه ایمنی نیاز دارید. البته اگر تجربه رانندگی با کارت نداشته باشید، آموزش اولیه‌ رانندگی به شما داده می‌شود. برای رانندگی حرفه‌ای با کارت اما تجهیزات بیشتری مورد نیاز است. به خصوص اگر قصد آمادگی برای شرکت در مسابقات را داشته باشید، تجهیزات حرفه‌ای‌تری نیاز دارید که عبارتند از:

  • لباس مخصوص
  • کلاه ایمنی مخصوص و شخصی
  • کارت ریس یا کارت حرفه‌ای
  • پارکینگ کارت
  • گواهینامه کارتینگ
  • گواهی آموزشی

علاوه بر این‌ها برای رانندگی حرفه‌ای، حضور یک تعمیرکار مخصوص هم الزامی است که در بیشتر پیست‌ها حضور دارند و کافی است قبل از شروع تمرین با آن‌ها هماهنگ کرد.

 

مسابقات کارتینگ

 

انواع پیست‌های کارتینگ

در ادامه پاسخ به این سوال که کارتینگ چیست به بررسی انواع پیست‌های این مسابقه می‌پردازیم. برای انجام این ورزش چند مدل پیست مختلف وجود دارد که از نظر مشخصات فنی و امکان انجام رانندگی حرفه‌ای با هم تفاوت دارند.

پیست‌های کوتاه

پیست‌های کوتاه به پیست‌هایی گفته می‌شود که در فضای باز قرار دارند و طول آن‌ها کمتر از ۱۵۰۰ متر است. در این سبک از پیستها در بیشترین حالت ۱۲۰۰ متر طول و ۹ متر عرض دارند و دارای پیچ و خم‌های کمی هستند. پیست کارتینگ کوتاه شباهت زیادی به مسیرهای رفت و برگشت جاده‌ای دارد. در این پیست امکان مسابقه و رانندگی با انواع کارت‌های بدون گیربکس و دارای گیربکس وجود دارد.

پیست‌های بلند

از دیگر انواع پیست‌های کارتینگ می‌توان به پیست بلند اشاره کرد. این مدل پیست‌ها نیز در فضای باز قرار دارند و طول آن‌ها حتما از ۱۵۰۰ متر بیشتر است. در پیست‌های بلند تنها امکان رانندگی با کارت‌های موتور ریس که به کارت‌های سرعتی معروف هستند و کارت‌های دارای گیربکس وجود دارد.

کارتینگ چیست؟

 

پیست‌های سوپر کارت

پیست‌های سوپر کارت از دیگر انواع پیست‌های اتو کارتینگ هستند که برای رانندگی در آن‌ها باید کارت‌هایی با حجم موتور ۲۵۰ سی سی و دارای گیربکس داشت. این مدل از کارت‌ها بیشترین سرعت را در میان ماشین‌های کارت دارند. از این کارت‌ها علاوه بر پیست‌های سوپر کارت در پیست‌های اتومبیلرانی لپ یا دور هم استفاده می‌شود.

پیست‌های فضای بسته

بعضی از پیست‌ها اما در فضای بسته قرار دارند. پیست‌های فضای بسته مناسب مسابقات حرفه‌ای نیستند زیرا امکان سرعت گرفتن در آن‌ها وجود ندارد. در این پیست‌ها از کارت‌هایی استفاده می‌شود که بین ۲۲.۵ تا ۸۵ سی سی حجم موتور دارند.

قوانین مسابقات کارتینگ چیست؟

برای شروع کارتینگ علاوه بر اطلاعاتی که تا اینجا گفته شد باید از این موضوع که قوانین کارتینگ چیست هم مطلع باشید. قوانین مسابقات کارتینگ بسته به اینکه قصد رانندگی از چه نوعی داشته باشید و در کدام پیست و با چه سطحی رانندگی کنید، متفاوت است. در ادامه قوانین انجام این ورزش در چند کلاس مختلف را بررسی خواهیم کرد.

کارتینگ چیست؟

 

قوانین کارتینگ کلاس ICAJ : PISTON PORT 100CC

در این کلاس وزن راننده، تجهیزات و خودرو مجموعا باید ۱۴۰ کیلوگرم باشد. برای این نوع کارتینگ انواع کارت‌ها با هر نوع شاسی مجاز هستند و امکان استفاده از تمام لاستیک‌ها وجود دارد. به علاوه محدودیتی در مورد نوع روغن و بنزین مصرفی برای رانندگان وجود ندارد. در این مسابقه نباید به کارت‌های اطراف ضربه زد و هر گونه ضربه عرضی یک اخطار دریافت می‌کند و اخطار دوم موجب اخراج راننده از پیست می‌شود. البته ضربه به کارت جلویی در صورت حضور در مسیر خط مسابقه بلامانع است.

قوانین کارتینگ کلاس FA

حداقل وزن مجاز برای رانندگی در این کلاس با وسایل، خودرو و… ۱۵۰ کیلوگرم است. در کلاس FA هم می‌توان از انواع کارت‌ها و ماشین‌ها استفاده کرد. در این سبک از پیست هم قوانین ممنوعیت ضربه به خودروهای چپ و راست وجود دارد اما در طول مسیر و به شرط پیش رفتن رو به جلو، ضربه زدن به کارت جلویی بلامانع است. در تمام کلاس‌های مسابقه رسمی رانندگان این امکان را دارند که در هر ۳۰ دقیقه و بین ۲ راند، بنزین‌گیری کرده، لاستیک‌ها را تعویض کنند و به بررسی فنی خودرو بپردازند.

 


 

مقاله پیشنهادی برای مطالعه:

معرفی برترین مراکز لیزرتگ در تهران و کرج

 


 

معرفی بهترین پیست‌های کارتینگ در ایران

کارتینگ در کشور ما هم یکی از رشته‌های ورزشی محبوب است و امروزه در بیشتر شهرها انجام می‌شود اما آیا می‌دانید معروف‌ترین پیست‌های کارتینگ ایران چیست؟
این ورزش هیجانی نخستین بار ۴۵ سال پیش به ایران وارد شد. در اولین سال‌ها ورود، این رشته صرفا ورزشی تفریحی بود که در تهران انجام می‌شد. در کمتر از ۵ سال اما  به یک ورزش مسابقه‌ای تبدیل شد و امروزه رقابت‌های آن در سطح حرفه‌ای و در ۱۰ مرحله برگزار می‌شوند و نفرات برتر به رقابت‌های جهانی اعزام می‌گردند.

امروزه پیست‌های زیادی در سطح کشور وجود دارند که انجام این رشته ورزشی در آن‌ها امکان‌پذیر است. تقریبا در هر کدام از شهرهای بزرگ کشور یک یا چند پیست اختصاصی مربوط به این رشته وجود دارند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • پیست کارتینگ آزادی در تهران، مهم‌ترین و بهترین پیست مسابقه در ایران:

ساعت کاری: شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۲۱، پنجشنبه‌ها از ساعت ۱۰ تا ۲۳، جمعه‌ها و ایام تعطیل از ساعت ۱۰ تا ۲۴

تلفن:۰۲۱۴۴۱۷۴۲۴۲

آدرس: تهران، ضلع شرقی استادیوم آزادی، جنب پارکینگ شماره ۱۳، کارتینگ آزادی تهران

 

  • پیست حرفه‌ای و بین‌المللی پرند در تهران

ساعت کاری: از ساعت ۱۰ تا ۲۴

تلفن:۰۲۱۵۶۹۳۳۲۵۶

آدرس: اتوبان تهران-ساوه، بعد از عوارضی دوم

 

  • پیست کارتینگ فراسا در شهر تهران

تلفن:۰۲۱۲۶۵۲۱۳۱۶

آدرس: تهران، جاده لشکرک، هفت کیلومتر بعد از میدان زربند به‌سمت فشم، نرسیده به اوشان، جنب پمپ بنزین

 

  • پیست کارتینگ دانیال در شهر تهران

تلفن:۰۲۱۲۲۸۱۰۱۴۹

آدرس: اقدسیه، خیابان شهید سباری (آجودانیه قدیم)، انتهای کوچه سیزدهم شرقی، مجموعه ورزشی میثاق، مجموعه ورزشی تفریحی دانیال

 

  • پیست کارتینگ عفاف مجتمع شهربانو، اولین پیست مخصوص بانوان در شهر تهران

تلفن:۰۲۱۵۵۴۶۰۱۲۰

آدرس: تهران، انتهای بزرگراه شهید نواب صفوی، بوستان ولایت، بوستان شهربانو، کارتینگ شهربانو

 

  • پیست کارتینگ ارشاد واقع در وکیل‌آباد مشهد

تلفن: ۰۹۱۵۵۱۴۰۳۱۱

آدرس: مشهد، انتهای بزرگراه وکیل آباد، قبل از سه راهی طرقبه و شاندیز، مجموعه کارتینگ ارشاد

 

  • پیست کارتینگ جام جم واقع در مجتمع تفریحی جام جم مشهد

تلفن: ۰۹۳۵۲۲۲۸۷۴۲

آدرس: مشهد، ابتدای جاده شاندیز، روبه روی موج های خروشان، خیابان مدرس ۱

 

  • پیست کارتینگ آزادی در طرقبه مشهد

تلفن: ۰۹۰۳۷۵۰۴۱۳۵

آدرس: مشهد، جاده طرقبه، بعد از پمپ بنزین، سمت چپ، بلوار معلم، روبه روی سازمان تامین اجتماعی

 

  • پیست کارتینگ باغ جوان اصفهان

تلفن: ۰۹۱۳۶۶۷۶۰۰۰

آدرس: اصفهان، خیابان سلمان فارسی، مجموعه باغ جوان

 

  • پیست کارتینگ شهر رویاها اصفهان

تلفن: ۰۹۹۰۰۸۱۴۵۸۹

آدرس: اصفهان، بزرگراه کمربندی شرق اصفهان، پس از روشن دشت، نرسیده به دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

 

  • پیست کارتینگ پارسا در شهر اصفهان

تلفن: ۰۳۱۳۶۲۹۱۹۸۳

آدرس: اصفهان، سه راه حکیم نظامی، مجموعه ورزشی ۲۲ بهمن، کارتینگ پارسا

 

کارتینگ

 

سخن پایانی

کارتینگ یک رشته ورزشی هیجان انگیز و پرطرفدار در دنیا است. این رشته ورزشی، گزینه‌ای خوب برای علاقه‌مندان به تفریحات سریع و چالش برانگیز است که در کشور ما هم طرفداران زیادی دارد. این رشته ورزشی با تمام محدودیت‌ها مانند نبود اسپانسر خوب در ایران و امکانات محدود برای حضور در مسابقات حرفه‌ای سال‌ها است که در کشور ما هم انجام می‌شود. در این مطلب به معرفی کامل این رشته ورزشی، تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز انجام آن و معرفی برخی قوانین انجام آن در کلاس‌های مختلف پرداختیم. تجربه شما از انجام ورزش کارتینگ چیست؟ از این رشته ورزشی چه می‌دانید؟

فیسبوک
لینکدین
واتساپ
تلگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ثبت دیدگاه وارد اکانت خود شوید...

برای ثبت دیدگاه وارد اکانت خود شوید...