حس کنجکاوی در طول تاریخ همواره نیروی محرک انسانها برای پیشرفت و ایجاد تحولات بوده است. از این رو همه ما هنگامی که با معماها، رمز و راز یا اسرار حل نشدهای برخورد میکنیم تمایل شدیدی به حل آن یا پیدا کردن پاسخ داریم.
علاوه بر این هیجان ناشی از این مسئله و سیستم پاداش مغز باعث میشود که محک زدن مهارتهای کارآگاهی به تجربهای منحصر به فرد و لذت بخش تبدیل شود؛ پس اگر میخواهید چند دقیقهای را لذت برده و مهارتهای خود را در سطحی گستردهتر از اتاق فرار بسنجید این مقاله را از دست ندهید!
۷ معمای سخت و مرموز جهان
جهان همواره پر از رمز و رازهاست و مواردی همچون مثلث برمودا یا اهرام مصر، دیوار چین و… سالهای بسیاری ذهن مردم را به خود مشغول کردهاند؛ اما هر دورهای از تاریخ اسرار به خصوصی دارد. در این مقاله به معرفی هفت عدد از هیجانانگیزترین و سرگرم کننده ترین معماهای این دوره که هنوز برای پژوهشگران و انسانها ناشناختهاند میپردازیم.
۱. ماده تاریک
در نگاه اول اسم «ماده تاریک» یا (Dark Matter) تصویرمرموزی از آن ایجاد میکند اما واقعا چه چیزی درباره آن انقدر رمزآلود است؟ در واقع پاسخ این سوال همه چیز است!
اولین بار یک منجم هلندی به نام «یان هندریک اورت» (به هلندی: Jan Hendrik Oort) در قرن بیستم فرضیه وجود ماده تاریک را مطرح کرد. این ماده هیچ شباهتی به ماده معمولی ندارد و حتی قابل دیدن نیست (چرا که هیچ نور یا امواج الکترومغناطیسی جذب یا منتشر نمیکند) اما دانشمندان بسیاری وجود آن را به دلیل نحوه تعامل ماده معمولی تایید کردهاند.
طبق پژوهشی که «تیم ماموریت پلانک» در سال ۲۰۱۳ انجام داد؛ تمامی جهان از حدودا ۵ درصد ماده معمولی، ۲۷ درصد مادهی تاریک و ۶۸ درصد انرژی تاریک تشکیل شده است!
اگرچه نظریههای دیگری نیز برای نحوه تعامل ماده بدون در نظر گرفتن جرمی اضافه هم وجود دارند اما وجود مادهی تاریک توسط جامعه علمی پذیرفته شده است و محققان بسیاری بر روی آشکارسازی و دیدن آن کار میکنند.
۲. دستنوشتههای ووینیچ
کتاب «دستنوشتههای ووینیچ» یا (Voynich manuscript) اثری با بیش از ۲۴۰ صفحه میباشد که در یک سیستم نوشتاری مرموز نگاشته شده است. نام این کتاب به اسم کتابفروش لهستانی-آمریکایی که در سال ۱۹۱۲ آنرا خریداری کرده است میباشد؛ اما قدمتی طولانی دارد.
عکسهای این کتاب شامل نقاشیهای عجیب و رنگارنگ، اشیاء، نمادها و انسانهایی است که با توجه به پوشش و مدل موی آنها، این اثر را متعلق به قرن ۱۵ در زمان رنسانس تشخیص دادهاند.
نویسنده اصلی و الفبای مورد استفاده در کتاب «دستنوشتههای ووینیچ» همچنان ناشناخته باقی ماندهاند؛ از آنجایی که رمزنگاران بسیاری از زمان جنگ جهانی دوم برای رمزگشایی این اثر دست به کار شدهاند، اما به موفقیتی نرسیدهاند گمان کردند که این کتاب یک فریب تاریخی است.
اگرچه بررسیهای آماری نشاندهنده الگویی همانند زبانهای معمولی و تراکم کلماتی نزدیک به زبانهای لاتین و انگلیسی هستند. علاوه بر این، نوشتههای فریبکارانه در آن دوران سطحی پایین داشته و خدشه دار بودند اما این نوشتهها دارای ویژگیهایی هستند که تنها با ابزارهای نوین آماری قابل درک هستند. پس چرا باید نویسندهای برای فریب هم عصران خود انقدر زحمت بکشد؟!
۳. مجسمه کریپتوس
«کریپتوس» یا (Kryptos) اثری از «جیم سنبورن» (Jim Sanborn) میباشد که در محوطه آژانس اطلاعات مرکزی در لانگلی، ویرجینیا واقع شده است. پس از نصب آن در سوم نوامبر ۱۹۹۰ گمانهزنیهای بسیاری در رابطه با آن انجام شد. چرا که این اثر شامل ۱۸۰۰ «نویسه» یا (Character) میباشد که به نظر میرسد از دل یک رمان قدیمی به بیرون آورده شدهاند و چهار پیغام را تشکیل میدهند.
تقریبا کل این معما حل شده است اما بخش چهارم که حدودا ۹۵ نویسه را تشکیل میدهد یکی از سختترین کدهای شناخته شده است! اگر فکر میکنید در حل معماها یا رمزگشایی استعداد خاصی دارید، چرا شانس خود را در کریپتوس امتحان نمیکنید؟!
مقاله پیشنهادی برای مطالعه:
مجسمه کریپتوس، پیام رمزگذاری شده به سبک سازمان سیا
۴. رمزهای بیل سایفر
مجموعه «بیل سایفر» (Beale Ciphers) سه متن رمزنگاری شده است که نقشهای از یک گنجینه باستانی دفن شده در زیر زمین را تشکیل میدهند؛ در متن اول (که هرگز رمزگشایی نشده) مکان این گنجینه توصیف شده است. در متن دوم نیز محتوای آن شرح داده میشود که حل شده و رمز سوم نیز مرتبط با نام صاحبان گنج و نزدیکان آنها میباشد. در سال ۲۰۱۸ طبق متن دوم، ارزش انبارهای طلا، نقره و دیگر جواهراتی چون الماس و… که در این گنج وجود دارند بیش از ۴۳ ملیون دلار تخمین زده شده است!
مهارتهای کارگاهی خود را با شرکت در بازیهای اتاق فرار گسترش دهید و کسی چه میداند… شاید توانستید به این گنجینه هم دست یابید!
۵. صفحه فِستوس
عجایب هفتگانه دورهی معاصر بدون نام بردن از «صفحه فستوس» (Phaistos Disc) کامل نخواهد شد! لوح فستوس اثری مربوط به ۱۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میباشد و توسط یک باستانشناس ایتالیایی به نام «لویجی» (Luigi Pernier) کشف شده است. بررسیها نشان میدهد که به صورت کلی حاوی ۴۵ علامت مجزا بوده و نگارش خطی به صورت ساعت گرد (به سمت مرکز) دارد؛ اما تا کنون هیچ پژوهشگری قادر به رمزگشایی آن نبوده است.
رمزنگاری عجیب و خطی که به هیچ یک از نوشتههای آن دوره شباهت ندارد، تنها یکی از اسرار این لوح هستند. چرا که لبههای آن نیز مشابه آثار به جای مانده از هزاره دوم قبل از میلاد مسیح نیست؛ همچنین نویسههای درج شده بر روی آن با استفاده از مهرهای چاپی ایجاد شده است که بشریت در قرن ۱۵ میلادی به آن دست یافته است.
از این رو برخی آن را یک اثر جعلی معرفی کردهاند (اگرچه این ادعا نیز با قطعیت و یقین همراه نیست) و نظریه پردازهایی هم لوح فستوس را با «تئوری فضانوردان باستانی» (Ancient Astronaut Theory) مرتبط میدانند.
۶. جکِ قاتل
اگر بگوییم «جک قصاب» (Jack the Ripper) مخوفترین قاتل زنجیرهای و مجرم این عصر است، بیراه نگفتهایم! در سال ۱۸۸۸ مناطق فقیرنشین لندن به دلیل مهاجرت یهودیها و ایرلندیها به شدت شلوغ شده بودند و در همین میان، قاتلی که هرگز دستگیریا شناسایی نشد توانست قتلهای بسیاری انجام دهد.
بسیاری از قربانیان قتلها در آن زمان به جک قاتل نسبت داده میشوند اما در این لیست، پنج مورد مشابه هم وجود دارند که احتمالا بدترین موارد باشند. شیوه قتل در این قربانیان (بریدن گلو، اعضای بدن و جداسازی اعضای داخلی) باعث شد نویسندگان و تاریخنویسان بسیاری دربارهی قتلهای او کتاب بنویسند؛ اما این تنها مورد عجیب درباره جک نیست!
جک قاتل پس از مدتی نامهای به «اسکاتلندیارد» (Scotland Yard) فرمانده جرج لاسک فرستاد که به قتلها مربوط میشد. اما در آن بسته پستی، کلیه انسان گذاشته بود؛ همچنین در نامههایی اطلاعاتی در رابطه با قتلها و معرفی خود ارائه داد بود. با این وجود هیچکس نتوانست او را شناسایی کند. اگرچه با توجه به ساعت انجام قتلها (در شب) و طرز کار قاتل میتوان حدس زد که او کالبد شکاف بوده و زندگیای دوگانه داشته است. همچنین پس از یکی از قتلها، دو دکمه خونی از دامن مقتول نزدیکی یک پلکان آپارتمانی در خیابان کشف شد که روی دیوار آن نوشته بود: «یهودیها مقصر هستند»
۷. پرواز ۳۷۰ هواپیمایی مالزی (MH370)
از مرموزترین سانحههای هوایی میتوان به «پرواز ۳۷۰ هواپیمایی مالزی» (Malaysia Airlines Flight ۳۷۰) اشاره کرد که بعدها به یکی از بزرگترین معماهای حل نشده جهان تبدیل شد! این پرواز یک هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ متعلق به شرکت هواپیمایی مالزی بود که در سال ۲۰۱۴ از پایتخت کشور مالزی با ۲۳۹ مسافر با ۱۴ ملیت متفاوت شامل آمریکایی، ایرانی و… عازم پکن شد.
اما پس از مدتی سیستمهای ارتباطی قطع شده و هواپیما از رادار خارج شد. جستجو از همان دقیقههای ابتدایی آغاز شد اما نتیجهای نداشت. گمان میرود پس از قطع سیستم ارتباطی هواپیما چهار الی پنج ساعت نیز پرواز کرده است اما پس از آن به طور کلی ناپدید شده است.
تمامی جستجوها (هوایی، دریایی و…) که حدودا ۶۰ ملیون دلار آمریکا هزینه برداشتند با شکست مواجه شدند و با اینکه هیچ مدرک قطعی از سقوط آن وجود نداشت منابع رسمی اعلام کردند که احتمالا هواپیما در اقیانوس سقوط کرده است.
جستجوی پر هزینهای که برای یافتن و انتقال این هواپیما آغاز شده بود سرانجام پایان یافت اما پس از مدتی دو قطعه مختلف توسط مردم یافت شدند که منابع رسمی آنها را متعلق به این هواپیما دانستهاند. اما این شواهد و مدارک نیز خود مرموز هستند چرا که با توجه به آنها هواپیماسقوط نکرده است، بلکه با موفقیت بر روی سطح آب فرود آمده است؛ اما تقریبا تمامی این ماجرا در هالهای از ابهام به سر میبرد!
اگرچه این اسرار و معماها تنها باعث به وجود آمدن سوالات بیشتری شدند و ممکن است رسیدن به پاسخی قطعی سالها طول بکشد یا در توان عموم مردم نباشند؛ اما شرکت در «اتاق فرار» یا همان اسکیپ روم همان تجربهی کارآگاهی است که برای استفاده از مهارتهای خود در رمزگشایی، پیدا کردن سرنخها و حل معماها نیاز دارید.